flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українців перевиховуватимуть 50-кратним збільшенням усіх штрафів

16 липня 2018, 09:44

Не закони в країні погані, а громадяни, які не бояться їх не виконувати. Формувати правосвідомість українського суспільства пропонується за рахунок збільшення штрафів більш ніж у 50 разів.

 

Така концепція закладена до вельми простого проекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (№ 8547). Згідно із документом для визначення грошового стягнення за вчинення адміністративного або кримінального правопорушення має застосовуватися той самий неоподатковуваний мінімум доходів громадян, але у розмірі податкової соціальної пільги.

Для цього достатньо додати відповідне уточнення у п.5 підрозд.1 розд.ХХ «Перехідні положення» ПК. Тобто, замість 17 грн. н.м.д.г. становитиме 881 грн. (50% прожиткового мінімуму для працездатної особи). Зростатиме мінімум — збільшуватимуться штрафи.

Автор переконує, що це дозволить судам більш активно застосовувати до злочинців грошові стягнення, а це гуманізує систему покарань. Утім, не запропоновано жодних змін до Кодексу про адміністративні  правопорушення. Це означає, що штраф, наприклад, за не пристебнутий ремінь безпеки сягне 2643 грн. замість нинішніх 51 грн., а перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год. обійдеться у 13215 грн.

Дійсно, сума у 17 грн. як база може і застаріла на 20 років, але ж левова частка санкцій давно враховує символічність цієї величини за рахунок кратності. Запропонований підхід припаде до душі хіба що тим, хто ці стягнення накладатиме або допомагатиме їх уникнути. І нічого не додасть до свідомості громадян, крім обурення тим, що на них держава вчергове намагається заробити.

                                                                                     ДЖЕРЕЛО «ЗіБ»