flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спілкування між адвокатом і клієнтом має привілейований статус — ЄСПЛ

30 травня 2018, 08:37

Поліцейський, який попросив затриманого показати йому текст повідомлення, переданого напередодні захисником, порушив таємницю кореспонденції. Хоча представники уряду не погоджувались із фактом зазіхання на повагу до листування.


Складений аркуш паперу, в якому адвокат К.Лоран щось написав для свого підзахисного, викликав інтерес чергового правоохоронця. Хоча той лише переглянув текст і повернув записку власнику, таку надмірну увагу розцінили як перешкоджання вільній переписці, що становить професійну таємницю.

Юстиція не побачила порушень статей кримінального кодексу щодо конфіденційності спілкування між адвокатом і клієнтом, а санкція, між іншим, становить €45000. Колегія адвокатів Франції підтримала К.Лорана. Правники наголосили, що гарантія секретності кореспонденції є частиною довіри громадськості до адвоката. Тож заявник звернувся до Європейського суду з прав людини.

На думку Суду, аркуш паперу, через який виник такий тривалий спір у справі «Laurentv. France», підпадає під захист ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Факт утручання суперечив устоям демократичної держави. І хоч мотиви перегляду записки були абсолютно безвинні, конфіденційність усе ж постраждала. Суд уважає, що представники влади можуть відкрити лист захисника клієнту тільки тоді, коли є підстави думати, що в ньому міститься незаконний елемент. А такі підстави мають залежати від сукупності обставин і передбачати факти чи інформацію, які могли б переконати об’єктивного спостерігача.

Таким чином, заявник підтвердив власну позицію, проте цим його виграш в Євросуді обмежився. Бажану компенсацію за моральну шкоду в розмірі €20000 йому не виплатили. Суд вирішив, що виявлення порушення в цьому випадку є достатньою сатисфакцією.