flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи доречний в офісі сміх і як він позначається на роботі

23 квітня 2018, 09:55

Можливо, багатьом з нас здається: якщо люди в офісі сміються, то їм не вистачає робочого навантаження. Але вчені доводять, що це не так. Більше того, сміх корисний для творчості.


Американський професор психології Університету Меріленда Роберт Провіні нагадує: «Сміх — це життєво важливий соціальний сигнал. Сміх завжди припускає відносини». Він вивчав, коли саме ми сміємося, і дійшов висновку, що робимо це з вірогідністю в 30 разів вищою, коли перебуваємо в товаристві інших людей, ніж коли ми одні.

Згідно з його дослідженням в офісі сміх часто виникає під час вельми буденних діалогів. Наприклад, коли хтось говорить одну з банальних фраз на кшталт: «ми розберемося», «здається, я закінчив», «ну ось, будь ласка».

Напевно, ви можете згадати інші цілком безневинні й навіть нудні вислови, які змушували ваш офіс здригнутися від раптового реготу. Сенс таких моментів не в жарті, а у відчутті єднання з колегами, в сигналі про послаблення напруженої робочої атмосфери, повідомляє ВВС Capital.

Як пояснює віце-президент Twitter Брюс Дейзлі, сміх — це соціальний сигнал, життєво важливий для людей, і з його допомогою можна створити творчу атмосферу й згуртувати трудовий колектив.

Р.Провіні пропонує взяти на озброєння «готовність посміятися» — більшу відкритість сміху на робочому місці. «Ви можете дозволити собі сміятися на роботі частіше, знизивши «поріг пустощів». Просто завжди будьте готові посміятися й ніколи не втрачайте таку можливість», — говорить він.

У непрості для економіки часи заклики до частішого сміху в офісі як до чогось украй важливого для результатів роботи можуть комусь видатися перебором або банальністю. Проте пам’ятайте: наука на вашому боці. Можливо, коли наступного разу репліка одного з ваших колег змусить зареготати весь офіс, вас відвідає справжнє натхнення.