flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний день прав людини

12 грудня 2013, 16:40

 

 

                           Святкуємо  Міжнародний день прав людини

 

10  грудня  ми відзначаємо  Міжнародний  день  прав людини. Саме  10  грудня  1948  року Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято  та  проголошено  Загальну декларацію прав людини, яка проголошує свободу та рівність усіх людей незалежно від раси, статі, мови, релігії, політичних та інших переконань, майнового стану. Загальна декларація прав людини закріплює право людини на життя, свободу та особисту недоторканість, рівність всіх людей перед законом, презумпцію невинуватості,  недоторканість особистого життя, свободу пересування, право на громадянство, свободу совісті, релігії  та віросповідання, право на працю, відпочинок, дозвілля, право на освіту. Проте Загальна декларація прав людини закріплює не тільки права, але і обов’язки людини перед суспільством, адже правовий статус людини складається з прав та обов’язків, які є нероздільні.

За виконанням обов’язків, покладених на держави Загальною декларацією прав людини слідкує Верховний комісар ООН з прав людини – це посадова особа, яка несе основну відповідальність за діяльність ООН в галузі прав людини. Верховний комісар ООН з прав людини призначається на чотирирічний строк, на нього покладено обов’язки щодо сприяння та захисту ефективної реалізації  усіх  прав людини, сприяння міжнародному співробітництву з метою дотримання прав людини, надання допомоги в розробці нових стандартів в галузі прав людини, сприяння ратифікації договорів про права  людини.

Наша держава також є учасницею таких міжнародних договорів:

Міжнародний Пакт про громадянські та політичні права.

- Європейська конвенція захисту прав і свобод людини.

В відповідності до яких особи, які знаходяться під юрисдикцією України, можуть звернутися до міжнародних органів з прав людини за захистом своїх прав.

До міжнародних правозахисних органів відносяться :

- Комітет з прав людини ООН.

- Європейський Суд з прав людини.

Але все ж первинний  захист прав людини реалізується в судах першої інстанції  кожної країни, учасниці конвенцій. І наша держава не виняток, саме до суду першої інстанції звертаються люди за захистом честі та гідності, права на працю (спори про поновлення на роботі), оскаржують незаконні дії слідчих органів та органів державної влади.

Саме на суд покладено завдання, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечити  кожному  право  на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами 
України,  а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість 
яких надана Верховною Радою України.

Дотримання прав людини в державі є показником її розвитку, рівня демократичних свобод.

Згідно статистичних даних в 2013 році Білгород-Дністровським міськрайонним судом було розглянуто 4 справи про захист честі та гідності, 29 про поновлення  на роботі, засуджено26 осіб за злочини проти життя та здоров’я людини. 

Згідно з минулорічними даними, Україна зайняла п’яте місце за кількістю скарг до Європейського  Суду з прав людини, в основному всі скарги є однотипними та стосуються надмірної тривалості виконання рішення національних судів,  надмірної тривалості судового розгляду.

Але до Європейського  Суду з прав людини можна звертатись зі скаргою  після того як заявником були вичерпані всі методи захисту своїх прав, передбачених національною правовою системою. Виконання рішення Європейского суду з прав людини є обов’язковим для виконання Україною та здійснюється за рахунок Державного бюджету України. Порядок виконання цих рішень на території України регулюється Законом України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»  від 23.02.2006  року.  

На сьогоднішній день звернення до місцевих загальних судів залишається основним способом захисту прав людини. Тому працівники Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області  відповідально відносяться до своїх посадових обов’язків, за для забезпечення покладених на нашу державу обов’язків щодо захисту прав людини.

 

 

  Керівник апарату Білгород-Дністровського

міськрайонного суду Одеської області                              Н.Кудакова

 

 

Стаття оприлюднена  в інформаційному тижневику « Торнадо» № 50 12.12.2013 р.