flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Черговий етап судової реформи

13 грудня 2012, 16:44

 

 

17.05.2012 р. в міській газеті «Торнадо» вийшла публікація керівника апарата суду Кудакової Н.В. за назвою «Черговий етап судової реформи»     

 

 

Сьогодні  наша держава перебуває на черговому етапі судової реформи, яка покликана забезпечити найголовнішу функцію правової держави, а саме – доступність правосуддя для кожної людини та право на  захист своїх прав,  свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до закону. Саме реалізація цих положень, які закріплені на законодавчому рівні наблизить нашу державу до європейських стандартів та вирішить основну проблему сьогодення – порушення прав людини і громадянина в Україні.

Важко не погодитись з тим, що одним з головних суб’єктів з реалізації функції судочинства та забезпечення доступності правосуддя відіграють саме місцеві загальні суди. Згідно з ч. 2 ст. 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» місцеві  загальні суди розглядають цивільні,  кримінальні, 
адміністративні  справи,  а  також  справи   про   адміністративні 
правопорушення  у випадках та порядку,  передбачених процесуальним 
законом. Тобто більшість категорій справ, які стосуються безпосередньо громадян нашої країни.

Саме ці категорії справ і відносяться до компетенції Білгород-Дністровського міськрайонного суду, який є судом першої інстанції і розглядає  справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності та юрисдикція якого поширюється на місто Білгород-Дністровський та Білгород-Дністровський район Одеської області.

Хотілося б зупинитися на окремих категоріях справ та проаналізувати деякі статистичні дані, а саме – з розгляду кримінальних справ. У 2011 році Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області було засуджено 214 чоловік, 26 з них неповнолітні. Також хотілося б зауважити, що не було винесено жодного виправдувального вироку за вказаний період.  Треба зазначити, що в судовій практиці нашої держави з часів проголошення незалежності виправдувальні вироки є рідкістю, на цей факт неодноразово звертали увагу провідні вчені та практики.

Хотілося б звернутися до статистики щодо притягнення неповнолітніх осіб до кримінальної відповідальності. Зростання кількості неповнолітніх злочинців – це не проблема окремого регіону, це проблема всієї держави, держави, в якій неповнолітні громадяни повинні ставати на шлях розбудови своєї країни, а не на шлях злочинності. Але зі статистичними даними суперечки неможливі…

Згідно Указу Президента України «Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» від 24.05.2011 року,  за станом  на  1  січня  2011  року  в  установах  відбування 
покарань України перебувало 1432 неповнолітніх.  Більше половини з 
них (54,8 відсотка) засуджені до позбавлення волі строком від 3 до 
5 років,  58,3 відсотка -  раніше  притягувалися  до  кримінальної 
відповідальності, не    пов'язаної    з   позбавленням   волі,   а 
24,9 відсотка - до засудження не навчалися і не працювали.

Щодо причин злочинності неповнолітніх існують різні точки зору, однак

чи може суд, що розглядає кримінальну справу про притягнення неповнолітнього до кримінальної відповідальності справити виховний вплив на нього ?

Як людина з багаторічним досвідом роботи в судових органах, я підтримую ініціативу Президента України щодо спроби запровадження ювенальної юстиції в Україні.

Зокрема, на практиці будуть ефективними окремі заходи, що передбачені Концепцією розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні та будуть стосуватись безпосередньо  судів, які будуть  розгляди  такі справи, а саме:

       - запровадження спеціалізації  суддів  з розгляду судових справ 
щодо неповнолітніх;

       -  надання судам  рекомендацій  щодо   призначення   оптимальних 
заходів   впливу   (виховного  та  профілактичного  характеру)  до 
неповнолітніх, які вчинили правопорушення.

      - упровадження процедури   медіації   як   ефективного   засобу 
добровільного примирення потерпілого та правопорушника.

Все це має сприяти зменшенню кримінальної злочинності серед неповнолітніх та зниженню кількості злочинів в цілому.

Хотілося б також зазначити на професіоналізм суддівського корпусу Білгород-Дністровського міськрайонного суду, зокрема суддів, які спеціалізуються на кримінальних справах, - Остра Н.С., Савицький С.І., Акулова М.І., які в рамках застосування Гл. 36 КПК реалізують виховний вплив суду на неповнолітніх злочинців.

Безперечно, з впровадження інституту ювенальної юстиції в Україні, роль суду в виховному впливі на неповнолітніх правопорушників та становленні правової держави, якою проголошена Україна, значно зросте.

                                                                               Керівник апарату 

                                                      Білгород-Дністровського міськрайонного

                                                                          суду Одеської області

                                                                   Кудакова Наталія Володимирівна