flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У зв’язку із сумними подіями, що сталися 04.12.2019 року в Одесі, закликаємо берегти своїх дітей та себе та публікуємо поради інструктора з безпеки Марії Панфілової. Це основні пункти, які важливо проговорити з дітьми.

06 грудня 2019, 15:20

У зв’язку із сумними подіями, що сталися 04.12.2019 року в Одесі, закликаємо берегти своїх дітей та себе та публікуємо поради інструктора з безпеки Марії Панфілової. Це основні пункти, які важливо проговорити з дітьми.  Щиро сподіваємось і віримо, що з нашими дітьми ніколи таке не трапиться, але краще знати що ти зробив все можливе.

 

🔥 ПАМ'ЯТКА. ПОЖЕЖА.

🔥 Як розмовляти з дітьми про пожежу і чому навчати їх в першу чергу:

✅1. На повному серйозі, в найближчі пару місяців, грайте з дітьми в цікаву гру «Знайди вихід». Прийшовши в нове місце, питаєш дитини - ти запам'ятав вихід? Куди можна буде вибігти в разі небезпеки? Важливо що б дитина сама навчилася бачити можливі шляхи.

✅2. Навчіть дитину - що де б він не знаходився, якщо він відчує дим, побачить вогонь, або почує сигнал пожежної тривоги - він повинен ВІДРАЗУ розвернутися і піти до виходу. Навіть якщо він перебував там без вас (в торговому центрі, в гостях, на дитячих заняттях - не важливо де), він все одно повинен піти до виходу, не чекаючи вас. (Тут я хочу трохи вас заспокоїти. Майже у всіх сучасних ТЦ і магазинах, в разі термінової евакуації всі співробітники  повинні займатись дітьми, які були в дитячій зоні. Їх виводять відразу ж, першими, в спеціальне місце зовні ТЦ. Там ви зможете зустрітися зі своєю дитиною. (Мені хочеться вірити що це дійсно так і після страшної трагедії в Кемерово, контроль за подібними речами буде здійснюватися більш ретельний.)

✅3. Виходити з будівлі потрібно по сходах або на крайвипадок по ескалатору. НЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ЛІФТ. При грі «Знайти вихід» показуйте дитині де знаходяться сходи і шляхи евакуації. Знову ж - здебільшого в хороших ТЦ є спеціальні двері, за якими ведуть сходи на вулицю. При пожежній тривозі двері повинні автоматично відкритися). Важливо щоб дитина навчилася їх помічати. (ТАКІ ДВЕРІ МАЮТЬ БУТИ ВІДЗНАЧЕНІ зеленими лампами і знаком фігурки чоловічка, що біжить до дверей).

✅4. ВАЖЛИВО !!!! Розкажіть дитині, що вогонь - жива істота. Він сильний, дуже сильний і від нього не можна сховатися, МОЖНА ТІЛЬКИ ПІТИ НА БЕЗПЕЧНУ ВІДСТАНЬ! Повторюю - якщо хтось помічає дим, вогонь, пожежну тривогу - швидко встаємо і йдемо до виходу. Якщо ніякий співробітник ТЦ не подбав про дитину - дитина повинна звернутися до будь-кого з  дорослих поруч з ним і попросити вивести його з будівлі. П.С. Потренуйтеся щоб дитина зверталася до різних дорослих з проханням про допомогу. Якщо перший дорослий не допоміг - нехай звертається до другого, третього і т.д. доти, доки допомогу не буде надано.

✅5. Якщо диму стає більше, потрібно повзти до виходу (проповзіть з дитиною по підлозі, що б він запам'ятав що робити).

✅6. Нехай дитина придумає собі маску для захисту дихальних шляхів і обличчя. З чого її можна зробити? Спробуйте придумати разом з підручних матеріалів. (Підійде кофта з довгими рукавами, шарф, навіть шапка або футболка). ЦЮ МАСКУ потрібно намочити АБО ЯКЩО НЕМАЄ ВОДИ – навіть помочитись НА НЕЇ !!! Повторіть це дитині кілька разів. Скажіть що це може врятувати йому життя. 

✅7. Якщо дитина опинилася в натовпі - нехай захищає горло, обхопивши себе рукою за шию (лікоть спереду допоможе йому дихати в разі якщо почнеться тиснява. Нехай голосно звертається до дорослого, що знаходиться поруч, просячи що б той його захистив. Якщо один дорослий не почув або відмовився - нехай звертається до іншого! 

✅8. Якщо трапилася ситуація що багато диму або просто темно і незрозуміло куди рухатися - важливо повзти вперед і коли упрешся в стінку - рухатися уздовж неї, спираючись в стіну правою РУКОЮ. (Правило правої руки. Чому саме так? Тому що рятувальники, при поганій видимості оглядають приміщення за правилом лівої руки). Так шанс зустрітися із рятувальником збільшиться. І є можливість дійти до дверей.

✅9. В ситуації що всюди вогонь, дим і вийти з приміщення не можна - краще закритися в туалеті / ванні за умови що там є вікно! У цьому випадку важливо заткнути всі щілини біля дверей і ВІДКРИТИ ВОДУ, мочити ОДЯГ, ДВЕРІ І ВСЕ ЩО Є НАВКОЛО. Нехай вода просто ллється на підлогу. ВАЖЛИВО !!!! Дати знати рятувальникам що ти замкнений в цьому місці !!!! Можна зателефонувати на номер 112, махати чимось біля вікна (до речі, вікно потрібно тримати закритим) можна кричати.

✅10. Залишаючи дитину одну вдома - переконайтеся що він може сам відкрити двері. (Це важливо, в разі якщо вдома трапиться пожежа). Але не забуваємо нагадати йому, що БУДЬ-ЯКИМ стороннім, в тому числі вашим друзям або сусідам - ​​двері не відкриваємо!

✅11. У разі якщо дитина сама  в кімнаті і раптом побачила вогонь (або дим) -  потрібно відразу встати, щільно закрити за собою двері і побігти кликати на допомогу. (Це поради професійних рятувальників).
Важливо щоб дитина могла сама відкрити вхідні двері - і там віна може почати дзвонити в усі сусідні квартири і голосно кричати - ПОЖЕЖА !!!!! Після того як  подзвонили в сусідні квартири  потрібно бігти в низ по сходах і там просити перехожих викликати пожежних. Так само потрібно дзвонити в різні квартири по домофону і говорити що сталася пожежа.

П.С. Двері в свою квартиру в разі пожежі не потрібно замикати на ключ! (Це ускладнить доступ рятувальників у вашу квартиру).

Згадайте ці правила самі, розкажіть дітям та бережіть себе!!!